KAM IN KAKO

Bi radi izvedeli, kateri poklici so primerni za vas? Želite spoznati poklice, ki jih še ne poznate? Vse to lahko preverite s pomočjo računalniškega programa Kam in kako, ki je malo zahtevnejši kot eVPP. Če boste sledili videovodniku, verjamem, da bo šlo. Lahko ga izpolnite tudi skupaj s starši. Če bo kdo želel, ga lahko izpolni tudi z mojo pomočjo, ko se vrnemo v šolo.

Danes izpolnjevanje za vas ni obvezno, je pa priporočljivo.

Spletna stran za dostop do interesnega vprašalnika Kam in kako https://www.ess.gov.si/ncips/kam-in-kako.

Navodila za uporabo: Navodila za učence

Videovodnik:

Registracisjka številka za našo šolo: piši mi na mail: dragica.kralj@os-livada.si in ti jo posredujem. Po vnosu številke si tvorite uporabniško ime in geslo, da boste lahko do svojega profila večkrat dostopali, spreminjali svoje odgovore, si ogledovali poklice …

HOLLANDOV TEST POKLICNIH INTERESOV

Dr. John Holland je ameriški psiholog, ki pravi, da lahko ljudi glede na interese razdelimo v šest tipov. Ti tipi so: realistični, raziskovalni, umetniški, socialni, podjetniški in konvencionalni. Ravno tako se v istih šest tipov lahko razdeli tudi poklice oziroma delovno okolje. Če oseba dela v okolju, ki mu po lastni kombinaciji zgornjih tipov tudi pripada, se v delovnem okolju tudi dobro počuti.

Vse, kar ljudje počnemo z veseljem, počnemo zato, ker nas zanima. Vsaka stvar, ki v človeku zbudi zanimanje, pa se nam posledično zdi zabavna. Tudi delo, ki ga bo vsak posameznik opravljal v svojem življenju, bi moralo biti prilagojeno temu, da bi v njem vzbujalo interes. Dela seveda ne jemljemo kot zabavo, vendar je priporočljivo, da vsebuje čim več nalog, ki jih opravljamo z veseljem. Le na tak način bomo ohranili motivacijo za delo. To je potrebno predvsem pri delu, ki se iz dneva v dan ponavlja. Če opravljamo delo, ki nas veseli, se tudi lažje prilagodimo novim zahtevam, če se hitro spreminjajo.

Za interese je značilno, da se skozi življenje posameznika spreminjajo. Zmotno je mišljenje, da nas zanima le ena stvar in nas bo zanimala do konca življenja.

Če želite izbrati delo, ki bo za vas najprimernejše, je zelo pomembno, da se ne opirate le na en sam interes. Pri ljudeh je pogosto prepričanje, da za določeno področje nimajo interesa. Razlog pa je v tem, da tega področja mogoče sploh ne poznajo dobro in jih zato tudi ne zanima. Ko ugotavljate, kaj bi radi počeli, raziskujte, se preizkušajte v novih stvareh in spoznavajte nova področja. Več stvari, kot jih boste odkrili, in več stvari, kot jih boste počeli, lažje boste spoznali, kakšno delo bi najraje opravljali.

Različne interesne tipe si lahko pogledaš na naslednjem filmčku:

Kateri pa je tvoj interesni tip (poskušaj določiti, kateri od njih najbolje opiše tebe in tvoje interese in nato poglej seznam poklicev, ki se s tem tipom najbolj ujemajo), pa si lahko pogledaš na naslednji spodnji povezavi:

https://esvetovanje.ess.gov.si/KajMeZanima/KateriJeVasInteresniTip/

Ta vnos je bil objavljen v Kam in kako. Zaznamek za trajno povezavo.