Praktične povezave

TABELA ZA IZRAČUN TOČK (v primeru omejitve vpisa)

Omejitev vpisa – tabela

POKLICI PRIHODNOSTI

Poklici prihodnosti

POKLICNI BAROMETER

Če te na temo karierne orientacije zanima še kaj več, ti za zanimivost pošiljam še izsledke raziskave Poklicni barometer 2020, ki napoveduje predvidena razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela za naslednje leto. Vključuje ocene za 177 poklicev.

Rezultati letošnjega Barometra kljub sedanjim težkim razmeram kažejo, da bodo v letu 2021 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev še vedno presegle ponudbo na trgu dela. To pomeni, da bo kadra primanjkovalo.

Rezultat poklicnega barometra je razvrstitev poklicev oz. natančneje poklicnih skupin v tri skupine: 

• Primanjkljaj: sem sodijo poklici, za katere se predvideva, da bodo potrebe delodajalcev po njih v naslednjem letu presegle ponudbo na trgu dela. Kadra v teh poklicih bo premalo, da bi lahko pokrili potrebe delodajalcev. Kandidatov za prosta delovna mesta bo premalo zaradi različnih dejavnikov: 1) kandidatov za tovrstna delovna mesta ni oz. jih ni dovolj; 2) kader sicer obstaja, a je premalo usposobljen (nima ustreznih znanj, kompetenc, veščin, izpitov, licenc ipd.) zaradi česar imajo delodajalci zato težave pri iskanju ustreznih kandidatov; 3) delovne razmere (npr. plača, neugoden delovni čas, težko fizično delo, ipd.) odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih ali 4) strukturni dejavniki (starost, dolgotrajna brezposelnost ipd.) vplivajo na nezaposljivost kandidatov, ki so na trgu dela. 

• Ravnovesje: o ravnovesju govorimo, kadar predvidevamo, da bosta ponudba in povpraševanje po poklicih približno uravnotežena. 

• Presežek: v presežek sodijo poklici, za katere bo predvidoma manj razpisanih prostih delovnih mest kot bo iskalcev zaposlitve v teh poklicih. Kandidati, ki bodo iskali delo v teh poklicih, bodo težje našli zaposlitev tudi kadar bodo imeli ustrezna znanja, kompetence in veščine za opravljanje poklica.

Klikni na povezavo, če si želiš ogledati podatke za Območno službo Velenje

Življenje ni lahko za nikogar.
A kaj potem? Ohraniti moramo vztrajnost
in še zlasti zaupanje vase.
Verjeti moramo, da smo za nekaj nadarjeni, in to uresničiti.”
(Marie Curie)

»Ni razloga, da ne bi sledili srcu. Lastni interes je najpomembnejši dejavnik pravilne izbire, saj ga navadno
spremlja visoka motivacija in zavzetost za učenje novih znanj in spretnosti.«
(Steve Jobs)

Ta vnos je bil objavljen v Praktično. Zaznamek za trajno povezavo.